Christelijk kerstfeest in communistisch China?

9eba928c-c6b1-4824-8c13-ec0dbf9732a7-fckeditor-blog-image-Christmas in China
Vaak krijg ik de vraag: viert China ook kerst? Dan antwoord ik ‘ja en nee’.
In de jaren zeventig introduceerde Deng Xiaoping de Opendeurpolitiek in China. Hij is dan ook verantwoordelijk voor het Chinees tweesporenbeleid: politiek is het communistisch, maar economisch gezien nu echt socialistisch kapitalistisch. Ook versoepelden de beperkingen op religie onder Deng’s beleid. De minderheid christenen groeit sindsdien. Deze christenen versieren hun huizen met verlichte kerstbomen en vieren kerst met familie en vrienden en met heel veel eten.
De meeste Chinezen zijn echter niet christelijk en vieren kerst (圣诞节, shèngdànjié) niet. Een groot deel daarvan merkt echter wel dat het kerst is. Wie vandaag door een willekeurige stad in China loopt – en soms zelfs op het platteland – ziet overal tekenen van kerst. In de vele commerciële winkelcentra struikel je over de kerstbomen en ook de kerstmannen hebben hun weg naar China gevonden. Met het openen van de deuren naar de buitenwereld importeerde China ook kerst. Maar niet het religieuze kerstfeest. Van de geboorte van Jezus heeft men nooit gehoord.
Tijd voor vakantie is het rond kerst nog niet voor de Chinezen. Maar dat duurt niet lang meer, want Chinees nieuwjaar valt volgend jaar al op 23 januari. Daarover meer in een volgende blog.
Doe je zaken met China? Stuur je zakenpartners dan gerust een (digitale) kerstgroet. Dat vinden ze zeker attent en ongetwijfeld krijg je een kerstgroet terug. Religieus of niet religieus, de Chinezen zijn vooral pragmatisch en in ieder geval hartelijk.
Het team van Splendid China wenst je fijne kerstdagen en een Splendid 2012!
Marion Tjin-Tham-Sjin
Splendid China
Posted by Marion Tjin-Tham-Sjin on 20 十二月 2011