Chinees nieuwjaar, chaos in het openbaar vervoer

9eba928c-c6b1-4824-8c13-ec0dbf9732a7-fckeditor-blog-image-Chinees Nieuwjaar (1)
Het openbaar vervoer is goed geregeld in China. Behalve met Chinees nieuwjaar. Want de 1,3 miljard Chinezen willen allemaal graag de feestdagen bij hun familie in hun geboortestad doorbrengen. Zo’n 3,2 miljard reizen in veertig dagen, dat lukt zelfs de Chinese overheid niet zonder chaos.
Morgen is het Chinees nieuwjaar, de grootste happening van het jaar in China. Veel arbeidsmigranten van het platteland werken in de grote steden. Het lukt hen meestal niet vaker dan één keer per jaar naar ‘huis’ te gaan. Dit vanwege beperkte vrije dagen, de reiskosten en de enorme afstanden. Maar met Chinees nieuwjaar gaat iedereen – zonder uitzondering – allemaal naar huis. De meesten reizen per trein.
Elk jaar komen er vele hogesnelheidstreinen – bullettrains – bij in China, wat oorspronkelijke reistijden soms zelfs halveert. Het hogesnelheidsnetwerk behelst inmiddels meer dan tienduizend kilometer. Ook het comfort wordt steeds beter, treinen rijden op tijd en wie meer kan betalen kan service verwachten waarvan Nederlandse treinreizigers alleen maar van kunnen dromen. Maar 3,2 miljard reizen in ruim een maand is zelfs voor dit goed georganiseerde OV te gortig.
Veel Chinezen nemen daarom voor en na de officiële Spring Festival Golden Week extra vakantiedagen op. Het team van Splendid China in Shanghai is momenteel ook reeds een week thuis bij de familie. Vanaf 30 januari werken zij weer met hernieuwde energie en veel plezier aan de opdrachten voor onze opdrachtgevers.
In Nederland werken we intussen door en kun je ons gewoon bereiken per telefoon, e-mail, of Twitter. Behalve op 28 januari, want dan vieren wij Chinees nieuwjaar in het Haagse Chinatown. Een kleine wereldreis vanaf Appingedam die we eigenlijk alleen al uit sympathie met de Chinezen per trein zouden moeten afleggen. En als de schoonmakers dan ook nog staken, beleven we in Nederland toch een beetje dezelfde Chinees-nieuwjaarschaos.
Posted by Marion Tjin-Tham-Sjin on 22 一月 2012