Chinees nieuwjaar, China ligt plat

To match Special Report CHINA-LABOUR/
Het zakenleven in China ligt zo’n drie weken plat. Dat heeft grote gevolgen voor China, maar ook voor Nederlandse bedrijven die zaken doen met China.
Het is belangrijk dat Nederlandse bedrijven die importeren vanuit China op tijd hun
bestellingen plaatsen. Doe je dat niet, dan heb je pech en duurt het nu nog een paar weken voordat de nieuwe producten weer van de band rollen.
Daarnaast is het niet verstandig om in deze periode naar China op zakenreis te gaan. De tickets zijn duur, lokaal vervoer is nauwelijks mogelijk en sterk af te raden en bedrijven zijn gesloten. Ook vlak voor en vlak na de vakantie zit de Chinese zakenman of -vrouw niet te springen op bezoek. Elk ander moment ben je meer dan welkom en haalt de Chinees alles uit de kast voor je. Maar één keer per jaar denkt de Chinees aan zichzelf en zijn familie. Het is hen gegund, toch?
Een van de taken die de Chinese overheid zich stelt is de sociale onrust tussen arm en
rijk zoveel mogelijk te beperken. Een maatregel om dit te bereiken is de verhoging van de minimumlonen. Vorig jaar betekende dat die minimumlonen na Chinees nieuwjaar stegen met 22 procent. Dit jaar worden de minimum lonen weer verhoogd met 13,6 procent. Logischerwijs merkt de Nederlandse importeur dat en uiteindelijk de consument dus ook.
Ook voor de medewerkers van bedrijven in China is Chinees nieuwjaar een belangrijk moment. Dan krijgen zij hun bonus voor goede prestaties. Medewerkers die al van plan zijn om een nieuwe baan te zoeken, wachten meestal tot na Chinees nieuwjaar vanwege de bonus. Na Chinees nieuwjaar vindt een grote stoelendans plaats, met als gevolg nieuwe contactpersonen en – opnieuw – volksverhuizingen.
Wat zou Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat graag in Nederland zien: de Nederlander die verhuist naar de plaats waar werk te vinden is. En dat zou nog goed zijn voor de huizenmarkt ook. Tenminste, als we niet en masse asiel en werk gaan zoeken in China. Maar dat doen wij niet. Nog niet.
Posted by Marion Tjin-Tham-Sjin on 24 一月 2012