Chinees nieuwjaar, het is lente!

GRAPHICS TEMPLATE 2006

Chinees nieuwjaar heet op z’n Chinees 春节. Dat spreek je uit als chūn jié en betekent letterlijk Spring Festival. China viert dan ook het begin van de lente. Sinds 1912 gebruikt China – net als wij Westerlingen – de Gregoriaanse kalender. Desondanks is de traditionele maankalender nog van grote invloed op het dagelijkse leven. Zo ook op Chinees nieuwjaar.
De dag waarop Chinees nieuwjaar valt, wordt bepaald door de eerste nieuwe maan van het jaar. En dat is de tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december. Chinees nieuwjaar valt daarom altijd tussen 21 januari en 20 februari. Dit jaar valt Chinees nieuwjaar vroeg, op 23 januari. Vandaag dus! Volgens de Chinese
jaartelling gaan we vandaag het jaar 4709 in. Maar in de praktijk wordt dit jaartal niet meer gebruikt en spreekt China – net als wij – over het jaar 2012.
Wel van groot belang is de dierenriem. De Chinese jaartelling bestaat uit een cyclus van zestig jaar, elk met een eigen naam. Hiervoor worden twee rijen namen cyclisch gebruikt. De eerste rij bevat de vijf elementen: hout, vuur, aarde, metaal en water. De tweede rij de twaalf dieren uit de Chinese dierenriem: geit, aap, kip, hond, varken, rat, os, tijger, konijn, draak, slang en paard.
Door elk jaar een volgende naam uit beide rijen te nemen, ontstaat er een cyclus van zestig jaar – twaalf dieren maal vijf elementen – waarin geen duplicaten voorkomen. Bij bepalingen over kortere termijn worden alleen de twaalf tekens van de dierenriem genoemd. Zo zijn er twaalf namen van dieren, die in een cyclus van twaalf jaren hun naam geven aan een jaar. Elke Chinees weet in welk Chinees dierenteken hij of zij is
geboren.
Voor Europeanen is het moeilijk in te schatten hoe oud een Chinees is. Ook ik word vaak veel jonger geschat. Ben je toch nieuwsgierig naar de echte leeftijd? Vraag dan naar iemand’s dierenriemteken. Een beetje hoofdrekenen en je weet het antwoord.
Vandaag begint het jaar van de draak. Het is een waterjaar, en volgens de Chinese astrologie jaagt de vurige draak alles snel tot een kookpunt aan. Het jaar begint met een bonte dynamiek vol kansen voor wie snel is. Sommigen krijgen helaas ontberingen of rampen te verduren. De keerzijde van die vervelende gebeurtenissen is dat deze wel sterke coöperatie en hechte vriendschappen met zich mee brengen.
De lente is de tijd om te investeren voor later succes en rijkdom, maar een reserve achter de hand houden is wel zo wijs. Geniet van de zomer, maar houd de zaken wel goed in de gaten zodat aanzien en voortgang niet in gevaar komen. De herfst is vooral een tijd van winstneming en leermomenten. Pas op voor negativisme en gelatenheid veroorzaakt door de voorspellingen over het einde van de wereld in december.
Veel Chinezen geloven in de astrologie en andere voor Nederlanders onbekende symbolieken, al geven zij dit misschien niet openlijk toe. Volgens de wijzen bepaal je uiteindelijk toch zelf je eigen lot. Maar voor alle zekerheid kijken ook zij naar de horoscoop.
Posted by Marion Tjin-Tham-Sjin on 23 一月 2012