Hong Kong one country two systems

9eba928c-c6b1-4824-8c13-ec0dbf9732a7-fckeditor-blog-image-HuJintao HK
President Hu Jintao op het vliegveld in Hong Kong, 29 juni 2012
Hong Kong, one country two systems

Vandaag is het 1 juli. De finale van het EK 2012 wordt gespeeld tussen Italië en Spanje. De verjaardag van de Communistische Partij China wordt gevierd maar veel belangrijker is het 15 jarig bestaan van Hong Kong SAR (Special Administration Region).
President Hu Jintao brengt daarom een 3 dagen durend bezoek aan Hong Kong. Niet alleen wordt het 15 jarig bestaan van Hong Kong SAR gevierd, Hu Jintao zal vandaag ook de inauguratie van de nieuwe
leider van Hong Kong bijwonen. Vanaf vandaag neemt Leung Chun-Ying het over van Donald Tsang.
In 1898 werd Hong Kong verpacht aan het Verenigd Koninkrijk. In 1997 kwam daar een eind aan en werd Hong Kong weer overgedragen aan China. Sindsdien is Hong Kong een speciale bestuurlijke regio, waarbij voor een periode van 50 jaar niet dezelfde wetten gelden als in de Volksrepubliek China.
Hong Kong: one country two systems.
Hoewel Hong Kong dus deel van China is, betekent het in de praktijk dat er grote verschillen zijn tussen de twee. Zo heeft Hong Kong zijn eigen munt (de Hong Kong dollar), een eigen vlag, een ander schoolsysteem, rijdt men er links en spreekt men er Kantonees in plaats van Mandarijn. Een vlucht naar Hong Kong wordt beschouwt als een internationale vlucht en er bestaat een fysieke grens compleet met douane en paspoortcontrole. Met een Hong Kong paspoort kan men vrij reizen. Voor ‘mainland’ Chinezen is reizen veel lastiger en vereist een visum, ook als men naar Hong Kong wil.
9eba928c-c6b1-4824-8c13-ec0dbf9732a7-fckeditor-blog-image-HK Skyline(2)
De 7 miljoen Hong Kong Chinezen hebben een bevoorrechte positie die ze nu beetje bij beetje zullen gaan verliezen. Nu 15 jaar na de overdracht zijn er dan ook protesten tegen de toenemende invloed
vanuit China. Hong Kong zal zeker willen vasthouden aan de periode van 50 jaar maar ik betwijfel of het nog daadwerkelijk 35 jaar duurt voordat Hong Kong weer geheel Chinees zal zijn.
Zakelijk gezien is Hong Kong zeer belangrijk als aan- en doorvoerhaven en financieel centrum voor de internationale handel met China. En dat geldt zeker ook voor export naar China.
Voor mij persoonlijk is 1 juli ook een belangrijke datum. Vandaag bestaat Splendid China 6 jaar en vieren we ook het 1 jarig bestaan van het Splendid China Shanghai kantoor! En dat vieren wij natuurlijk waar anders dan…in Shanghai!
Posted by Marion Tjin-Tham-Sjin on 30 六月 2012