Linea recta naar de top

IMG_3454
Linea recta naar de top
12 November 2011, APEC top in Honolulu, Hawaii. President Hu Jintao van China en president Barack Obama van Amerika schudden elkaar de hand. Obama rijkte zijn hand duidelijk verder dan Hu. Een gebaar dat de veranderende verhoudingen weergeeft: de nummer één van de wereld beseft dat het niet langer zonder de nummer twee kan. Maar leeft dat besef ook bij de nummer twee?
Jarenlang schreeuwt Amerika inmiddels om appreciatie van de Yuan ten opzichte van de US Dollar. China bleek daarvoor niet ongevoelig en liet de koers – weliswaar gecontroleerd – schommelen. Inmiddels heeft de centrale wisselkoersverhouding Dollar-Yuan het laagste niveau sinds 1994 bereikt. Amerika gaat het echter niet snel genoeg. Dat wil een volledig vrije wisselkoers van de Yuan, in de volle overtuiging dat het daarmee de problemen van Amerika oplost.
Tot voor kort liet Hu het allemaal gebeuren en voer hij rustig een eigen (wissel)koers. Maar voor het eerst laat Hu nu de wereld weten hoe hij erover denkt: de Yuan is niet de oorzaak van structurele problemen van Amerika zoals het handelstekort en de werkloosheid. Het feit dat Hu Barack nu met de waarheid confronteert geeft ook de koerswijziging van China weer. Het ziet de toppositie in de wereld binnen handbereik en voelt zich daardoor gesterkt.
Over de oorzaken van Amerika’s problemen heb ik zo wel mijn ideeën Ik wil daar niet veel woorden aan vuil maken, dus ik beperk het tot een cliché: zoek de oorzaak van je problemen niet bij een ander. En over Hu Jintao zeg ik: laat hem maar zijn eigen koers varen. Hij leidt China gegarandeerd linea recta naar de top.
Marion Tjin-Tham-Sjin
Splendid China