Social media en sociale onrust

9eba928c-c6b1-4824-8c13-ec0dbf9732a7-fckeditor-blog-image-twitter-weibo (1)

Sina Weibo, de Chinese tegenhanger van Twitter, met reeds meer dan 300 miljoen gebruikers.

Social media en sociale onrust 

Met alle aandacht voor de social media, de ongewenste gevolgen – zoals ProjectX Haren – en de roep om controle, is de parallel met China snel gemaakt. Controle op social media is echter geen oplossing.

China is een enorm groot land, waar de mensen ieder jaar rijker worden. De een nog sneller dan de ander en dat brengt sociale onrust met zich mee. De grootste zorg van de Chinese overheid is dan ook: hoe houden we de Chinese bevolking tevreden? Hoe voorkomen we sociale onrust en opstanden?

Dat de Chinese overheid daarom de Amerikaanse social media Twitter en Facebook heeft verboden, is niet zo vreemd. China kan immers geen totale controle uitoefenen op iets wat niet van hen is. En dat acht men wel noodzakelijk want de belangen zijn immens groot. Een doemscenario van een uiteenvallend China zou voor iedereen in de wereld een ramp zijn. De Chinese overheid hecht dus veel waarde aan controle maar ziet tevens in dat social media ook niet meer uit de Chinese samenleving is weg te denken. Meest populair is microblog Sina Weibo, dat sinds het ontstaan in 2009 inmiddels al meer dan 300 miljoen gebruikers heeft.

China beschikt over het meest ingenieuze controle systeem en opruiende Chinese ‘Tweets’ worden dan ook direct verwijderd. Als iemand het te bont maakt, wordt een account zonder pardon gesloten. Maar zelfs voor de Chinese overheid wordt het steeds moeilijker de controle te hanteren met zulke aantallen gebruikers. En een nieuw account is immers zo weer aangemaakt. Bovendien weet iedere Chinees maar al te goed hoe de Chinese Great Firewall te omzeilen. Als men wil, kan men ook via het ‘geblokkeerde’ Twitter of Facebook onrust zaaien. Twitter’s meest actieve land is zelfs China, met 35 miljoen gebruikers en Facebook heeft maar liefst 63,5 miljoen gebruikers in China!

Wat kunnen we hieruit concluderen? Als het China al niet lukt om Twitter en Facebook te controleren, dan lukt het Nederland zeker niet! Bovendien vind ik het doel in China veel grootser  en heiligt het daarmee heel misschien zelfs het middel. Ondanks dat het niet werkt. In Nederland speelden inzake ProjectX Haren mijn inziens hele andere facetten een veel grotere rol dan de social media. Zoals bevoorbeeld het falende communicatiesysteem C2000. Misschien zou de Nederlandse overheid eens moeten overwegen om Twitter als communicatiesysteem te kiezen.

 

Posted by Marion Tjin-Tham-Sjin on 26 九月 2012